2013. október 30., szerda

ELLENFÉLNÉZŐ

A smasszer múlt már elkopott

A Kőbányai Egyetértés FC-t (röv.: KEFC) a Maglódi úti büntetés-végrehajtási intézet, vagy rövidebb, ismertebb nevén a Venyige dolgozói alapították 1995-ben. Az intézetnek ebben az évben alakult újjá a futballcsapata, amelyben négy fő kivételével büntetés-végrehajtási felügyelők, vagyis smasszerek játszottak.

A munkásszállóból átalakítótt és jellemzően túlzsúfolt Venyige többek között a jelenleg már szabálysértésnek számító bekiabálásokról, illetve a jelelésről híresült el, amivel a rokonok és hozzátartozók próbálnak kapcsolatba lépni az előzetesben fogvatartottakkal. Állítólag olyan is előfordult, hogy a parkolóban éjjel 3-kor szólaltatták meg a hangfalas autót, egyesek tűzijátékra, mások sztriptíztáncra is emlékeznek.
Na, de vissza a csapat történetéhez. Az egyesület az alakulás évében a 3. helyen végzett a negyedosztályban, azt követően pedig hosszú ideig, egészen pontosan 2010-ig a BLSZ harmadosztályban szerepelt. A kilencvenes évek végén a kispesti MSZMP-titkár támogatását is élvezték ezért egy rövid ideig Munkásegyetértés FC néven szerepeltek.

A KEFC kezdetben a Venyige szomszédságában található Fegyőrök-pályán volt otthon, amely a régi időkben az NB II-es Kőbányai Dózsa (1953-ban Veszprémről Budapestre telepítették) főhadiszállása volt. Természetesen abban az időben még Sírkert utcai pályának hívták. Az 1995-ben újra használatba vett létesítményt a fogvatartottak újították fel és tartották karban.
Idővel aztán jöttek-mentek a játékosok, a börtönőrök pedig kikoptak a csapatból. Az intézet ezért úgy döntött, hogy nem támogatja tovább a társaságot és lakatott tett a pályára. Az egyesület azonban túlélte ezt az időszakot. Egy rövid ideig a Népfürdő utcai Elektromos pályára költöztek, majd a Kövér Lajos utcai, immáron Varga Zoltán pálya albérlői lettek. 2005-ben, a Cartel Security Kft. belépésével egy új névadó szponzort is sikerült bevonniuk, azóta hivatalosan Kőbányai Egyetértés Football Club-Cartel Security néven szerepelnek.

A smasszer múltat hátrahagyva az egyesület célja a labdarúgó bajnokságban való minél eredményesebb részvétel, továbbá a nemzetek közötti sportbarátság mélyítése, a nemzetközi sportkapcsolatok erősítése és a tagság érdekeinek védelme.
Ám legyen!
Az idei szezonban eddig 3 győzelem mellett háromszor szenvedtek verséget és kétszer döntetlenre végeztek. 18 lőtt és 15 kapott góllal jelenleg a 7. helyet foglalják el a tabellán. A csapat gólfelelőse Nagy Ákos és Dene Zoltán, akik 5-5 találattal szerepelnek a góllövőlistán. Az elmúlt fordulóban 4:1-re kikaptak otthon a Hangostól, de mint tudjuk, a mennyei hetedosztályban ez mit sem számít.

DICSŐSÉGLISTA
BLSZ IV. osztály bronzérmese, 1995/1996
BLSZ III. osztály bronzérmese, 2007/2008

Forrás: www.kefc.hu; magyarfutball.hu

1 megjegyzés:

  1. A Facebookon a novemberi meccs program a már lejátszottakról ad tájékoztatást.

    VálaszTörlés